Work List

CIIE IIM Ahmedabad

CIIE IIM Ahmedabad

The Center of Excellence is set up at IIM Ahmedabad with support from the Government of India’s Department of Science and Technology and Government of Gujarat. CIIE.CO facilitates startups - the vessels of innovation, gain access to corporate network, wisdom, resources and much needed support for their go-to-market goals. It closely works with investors to augment their finance and mentoring support to startups in their seed-growth stages.

CIIE.CO is located in the new campus, adjacent to Louis Kahn’s old IIMA campus. It has grown from an entrepreneurship centre to a Centre of Excellence in the span of 18 years. With this evolution, CIIE.CO required a transformation to represent its current values & position as an epicenter of Innovation.

In presence of architectural legacy of exposed brick in old campus to exposed concrete in new campus, the transformation does not overlook the existing context but articulates it. The refurbishment of CIIE.CO honors the existing exposed concrete building while creating an identity for new development. The design brings much needed freshness & energy, apt for a campus full of young innovative startups.

Categories

Institutional

Programme

Incubation Center, Co-working Spaces, Meeting and Board Rooms, Conference Facilities, Cafe (The Cafe Tomorrow)

Timeline

2018 - 2020

Status

Completed

Location

Ahmedabad, India.

Size

2000 m2

Client

CIIE.CO, Indian Institute of Management, Ahmedabad

Share

Promoting a dialogue between old and new elements, the design solution confers authenticity and timelessness to new whole. Weathering steel, which ages beautifully with time just like exposed brick and concrete used in existing campus, was chosen as a primary material. The New entrance is a simple architectural insertion that blends  with the existing building in such manner that it looks as if it was there from the beginning. A simple form balances against the existing and fits within its surroundings.

The building is gradually revealed behind a mini forest of native plants and tress bringing people close to nature while providing an ecosystem for local birds to thrive. An articulation of simple form, natural light, sound of water/nature, grass and mini forest reinforce positive effect of good architectural design.

The cafe is designed on two levels where it retains the essence and memory of the existing double height entrance. A seating is designed along the existing ramp, which is left intact, to honor the past for people who knew the place earlier, and to provide a new, exciting space for the other users. The lower level is cool and cozy while upper level is more open and airy, filled with natural light diffused by the tree canopies. This offers variation in cafe seating based on group sizes, mood and weather. 

The existing exposed concrete building posed significant challenges for services integration while reorganizing spaces. A creative framework of exposed wiring & customized metal switch board provided flexibility in terms of space planning and at the end delivered beautiful patterns on walls & ceiling raising richness of the interior spaces.

Rejuvenated courtyards become ‘the breakout areas’ that make space for crucial social interactions to ‘re-energise’ during the work day. It becomes a space where cross pollination between different startups/ideas has potential to become catalyst for successful innovation.

The purpose of architecture is to improve human life, create timeless, free, joyous space for all activity. The key here was to connect new with existing built form to create a new whole, and enrich the built environment along the way.

Credits

Team

A New Dimension
Dilip Revar, Vimal Patel
Kashyap Trivedi, Nikita Panchal, Nikhitha Pasupuleti, Pranav Soni, Pritesh Patel, Shrey Shah, Smriti Bhanti, Stuti Jain, Yash Patel

Collaborators
Structure: Vertex Consultants and Engineers
Electrical: Antech Consultants & Engineers
Acoustics: Acoustic Arena
HVAC: Mihir Patel
Metal Fabricator: Steel Concept
Carpenter: Shiv Shakti Furniture

Photos

Vinay Panjwani